En bil brenner på E39 i Lyngdal.

Nødetater er på vei. Det er ingen personskade og alle er ute av bilen.

Geir Willy Haugen

Slukket bål på Konsmo

110-sentralen i Agder meldte fredag kveld klokken 18.07 at brannvesenet rykket ut til en brann i terrenget ved Furumoen på Konsmo.

Det rapporteres om åpne flammer i et område med en diameter på tre til fire meter.

– Det er snakk om et gammelt bål som har blusset opp igjen, slik jeg har forstått det på sambandet. Det ligger ved elvekanten, så det er lite dramatikk og ikke noe fare i denne hendelsen, sier innsatsleder Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør til Lister24.

Klokken 18.43 meldte 100-sentralen at brannen er slukket.

Tidligere i dag ble det utstedt gult farevarsel for skogbrann, gjeldende fra i morgen.

– Lokal gress– og lyngbrannfare inntil det kommer tilstrekkelig nedbør. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, skriver Meteorologisk institutt i varselet.

NTB

Kraftig solstorm i vente – kan forstyrre kommunikasjonsutstyr

Solen reiser seg over Andesfjellene i Chile med Santiago i forgrunnen. En kraftig geomagnetisk storm er på vei mot jorda etter flere utbrudd fra en stor solflekk. Foto: Esteban Felix / AP / NTB

En kraftig solstorm er på vei mot jorda. Det kan både føre til økt nordlysaktivitet og forstyrrelser av kommunikasjon i helga.

Den amerikanske etaten National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har sendt ut et sjeldent varsel om geomagnetisk storm – det første på nesten 20 år. Det gjelder fra fredag og ut helga.

NOAA opplyser at det har vært en kraftig solstorm som begynte onsdag. De har registrert fem utbrudd der plasma er slynget ut, noe som kan påvirke satellitter og strømnett her på jorda.

Såkalte koronamasseutbrudd – der plasma slynges ut fra sola – kan inneholde milliarder av tonn solplasma. NOAA omtaler denne siste hendelsen som sjelden, og sier at den er knyttet til en solflekk som er 16 ganger så stor som jordas diameter.

– Det er flere solstormer på rekke og rad, faktisk. Det som har skjedd er at en stor mørk flekk har hatt flere eksplosjoner flere ganger på solen. Dette har sendt ut skyer av gass flere ganger det siste døgnet, forteller fagsjef Pål Brekke ved Norsk romsenter til Bergens Tidende.

Ifølge ham beveger noen av skyene seg raskt, noen langsommere. Seks eller sju av disse er nå på vei mot jorden. Brekke sier at de amerikanske ekspertene melder at dette kan bli blant de kraftigste geomagnetiske stormene på lang tid.

Ifølge Brekke er ikke stormen farlig for folk på bakken.

– Men i verste fall får man strømbrudd og problemer med kommunikasjon hvis det viser seg å bli veldig kraftig, sier han.

Under en lignende hendelse i 2003 oppsto det strømbrudd i Sverige og skader på transformatorer i Sør-Afrika.

Geir Willy Haugen

Farevarsel for skogbrann

Det er utstedt gult farevarsel for skogbrann for Sørlandet og deler av Østlandet. Faren for skogbrann øker fra klokken 12.00 lørdag.

– Lokal gress- og lyngbrannfare inntil det kommer tilstrekkelig nedbør. Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, skriver Meteorologisk institutt i varselet.

De har følgende anbefalinger:

  • Ikke bruk ild

  • Følg lokale myndigheters instruksjoner

  • Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører

Jenny Ovlien Frisholm

Klager på russen flere steder i Agder

I løpet av natten har politiet fått inn klager på at russen er bråkete.

– Russen i Agder har et høyt aktivitets- og lydnivå også i natt. De har dempet lyden når politiet har kommet til stedet, melder operasjonsleder Øyvind Hægelang.

Politiet har fått klager på russen fra Mandal, Kristiansand, Homborsund og Grimstad.

I Grimstad måtte McDonalds stenge grunnet mye bråk med russen.

Geir Willy Haugen

MK slo Søgne 3-2

Anna Vinsjevik skåret tre mål mot Søgne. Foto: Siri Wichne Pedersen / Arkiv

Mandalskameratene slo Søgne 3-2 på hjemmebane i Idrettsparken seint Kristi himmelfartsdag.

Anna Vinsjevik sto for alle MKs mål, og skåret dermed hattrick mot laget fra Søgne i kvinnenes 5. divisjon.

Neste kamp for MK blir 16. mai, også da på hjemmebane. Dagen før nasjonaldagen er det Donn fra Kristiansand som står på andre banehalvdel.

Geir Willy Haugen

Fikk brannskade i garasje

Ambulanse, brann og politi rykket til adressen torsdag. Foto: Geir Willy Haugen

– Brannen er slukket. En person er tatt med i ambulanse på grunn av brannskader i en fot, melder operasjonsleder Miriam Stausland ved Agder politidistrikt.

Ambulanse, brannvesen og politi rykket torsdag ut etter melding om branntilløp i en garasje på en privat adresse.

– Det har vært en slags eksplosjon i en sprayboks. Vi har vært på stedet og tatt noen bilder, men ikke snakket med den skadde, ettersom vedkommende er reist av gårde med ambulanse, sier Stausland til Lindesnes avis.

NTB

Én av fem nordmenn sier de vil boikotte Eurovision på grunn av Israels deltakelse

Det er Eden Golan som representerer Israel i årets Eurovision. Det er ventet store demonstrasjoner i Malmö på torsdag som følge av hennes opptreden i den andre semifinalen. Foto: Martin Meissner / AP / NTB Foto: Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Én av fem nordmenn svarer at de ikke vil se på Eurovision i år på grunn av Israels deltakelse, viser en ny undersøkelse fra Respons Analyse på oppdrag fra VG.

To av tre norske Eurovision-seere svarer også at de mener Israel ikke burde få lov til å delta i den populære sangkonkurransen, ifølge VG-undersøkelsen.

Bakteppet for undersøkelsen er debatten som har rast de siste månedene om hvorvidt Israel burde på delta så lenge krigføringen i Gaza pågår. Israels angrep de siste dagene mot den sørlige grensebyen Rafah, der over én million internflyktninger har søkt tilflukt, har kastet ytterligere bensin på bålet.

Det er NRK som kringkaster Eurovision i Norge. Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen sier han synes det er naturlig at mange mener Israel ikke bør få delta.

– Men det er en beslutning NRK ikke er involvert i, sier han til VG.

– Om man velger å bruke kvelden på å se Eurovision må publikum selv avgjøre.

Torsdag kveld skal Norges bidrag, Gåte og låten «Ulveham», i semifinale – som kveldens nest siste opptreden, rett etter Israel, som representeres av Eden Golan og sangen «Hurricane».

Det er ventet store demonstrasjoner i Malmö torsdag som følge av Israels opptreden.

NTB

Meklingen i lønnsforhandlingene for vekterne er i gang

Det kan bli streik, blant annet ved flere norske museum, om det ikke blir enighet i forhandlingene om vekteroverenskomsten. Onsdag er partene samlet til mekling med Riksmekleren. Meklingsfristen er midnatt natt til fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB

Meklingen om vekteroverenskomsten er i gang. Blir det ikke enighet, kan streik ramme noen av Norges største museum.

Meklingen foregår mellom Parat (YS), Norsk Arbeidsmandsforbund (LO) og NHO Service og Handel. Meklingsfristen er midnatt natt til fredag.

– Vi håper det skal være mulig å komme fram til en løsning med Riksmeklerens hjelp. Uten enighet, blir det streik fra lørdag 11. mai, der de største museene i hovedstaden vil bli rammet i første omgang, sier Parats forhandlingsleder Lars Petter Larsen.

En streik vil i første omgang ramme Nasjonalmuseet, Naturhistorisk museum og Munchmuseet i Oslo. Ifølge Larsen kan en eventuell streik kan trappes opp med kun fire dagers varsel.

– Parat har over 1000 medlemmer som er omfattet av vekteroverenskomsten, og den største andelen av disse er sikkerhetskontrollører på Gardermoen og andre norske flyplasser, sier han.

Parat organiserer vekterne i vaktselskapene Avarn Security, Securitas, og Protect vakthold & sikkerhet, og representerer 1350 medlemmer i forhandlingene.

Norsk Arbeidsmandsforbund representerer på sin side 4700 vektere.

Vekterne vil ha høyere lønn, samt en løsning på praksisen med bruk av turnusvakter på kun tre timer.

NTB

UNRWA: Ingen nødhjelp har kommet inn via israelsk grenseovergang som skal være åpnet

Det israelske forsvaret hevder å ha gjenåpnet grenseovergangen mellom Kerem Shalom og Gazastripen, men UNRWA sier at ingen nødhjelp har kommet inn.

Kerem Shalom-overgangen ble stengt i helgen etter et Hamas-angrep i nærheten der fire israelske soldater ble drept, men Israel varslet onsdag morgen at den var åpen igjen.

Kommunikasjonsdirektør Juliette Touma i FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) sa sent onsdag ettermiddag at det ikke hadde kommet noe ny nødhjelp til Gazastripen, og at organisasjonen er blitt tvunget til å rasjonere drivstoffet, som den importerer gjennom Rafah.

(NTB)

NTB

Biden: USA vil holde igjen våpenforsyninger om Israel invaderer Rafah

USAs president Joe Biden truer Israel med å stanse våpenforsyningene om de gjennomfører sin varslede fullskalainvasjon i Rafah. USA har allerede satt en bombeleveranse på vent, angivelig på grunn av bekymring for hvordan de ville bli brukt i tettbefolkede byområder som Rafah.

– Sivile har blitt drept på Gazastripen som konsekvens av de bombene og andre måter de går etter befolkningssentre, sier Biden om bombene som holdes igjen, i et intervju med CNN.

– Jeg har gjort det klart at om de går inn i Rafah – de har ikke gått inn i Rafah ennå – om de går inn i Rafah, så sender jeg ikke våpnene som er brukt historisk til å håndtere Rafah, til å håndtere byene – som håndterer det problemet, sier Biden i intervjuet.

(NTB)

NTB

Marcus og Martinus skuffet over norske Eurovision-kommentatorer

Marcus og Martinus synes flere av kommentarene fra Eurovision-skribenter er ufine. Foto: Martin Meissner / AP / NTB

Marcus og Martinus har blitt kalt svikere og landsforrædere fordi de representerer Sverige i Eurovision. Tvillingene synes det er ugreit.

– Vi blir for eksempel kalt for «brødrene Quisling» og sånne ting. Det synes vi er langt over streken, sier Marcus Gunnarsen i duoen Marcus og Martinus til Aftenposten.

Kommentaren de sikter til, er skrevet av Ralf Lofstad i Dagbladet. Han sier til avisen at det er humoristisk ment, og at han tar til etterretning at vitsen ikke faller i smak hos alle.

Duoen understreker at det er tradisjon å representere andre land enn sitt fødeland i Eurovision. De sier også at de håper å kunne representere Norge i konkurransen i framtiden.

– Selvfølgelig har vi lyst til det. Det er jo hjemlandet vårt, sier Marcus.

Iselin Vårøy

To biler i trafikkulykke

To biler har vært i en ulykke på E39 ved Halseveien. Foto: Kristian van Pelt

Politi og ambulanse har rykket på en trafikkulykke på E39 ved Halseveien.

Det er tre personer involvert og to biler.

– Slik jeg har forstått hendelsesforløpet har det kommet en bil på E39 retning østover, som skulle svinge av E39 og inn på Halseveien. Når han har kjørt av har han truffet en bil som har svingt av E39 på vei vestover, sier Tom Einar Gausdal på politiets operasjonssentral.

Alle er ute av bilene og oppegående.

– Det fremstår ikke alvorlig, sier Gausdal.

Bilene skal ikke stå til hinder for øvrig trafikk.

Iselin Vårøy

Oppgraderer mobilnettet: Kan miste dekning

Telenor oppgraderer mobilnettet i enkelte områder i Lindesnes kommune. Dette kan føre til at folk opplever dårligere kapasitet og i perioder ingen dekning. Det skriver Lindesnes kommune på sine nettsider.

Arbeidet skal starte 10. mai klokken 08.00 og skal være ferdig rundt 24. mai klokken 18.00. Det er området rundt Vigeland som i denne omgang blir berørt.

Kommunen skriver videre at Telenor vil varsle de kundene som blir berørt av oppgraderingen.

NTB

Brudd i lønnsforhandlingene for frisører

Fagforbundet og NHO Service og Handel har brutt forhandlingene om frisørenes lønnsoppgjør. Oppgjøret omfatter over 1200 frisører, og det går oppgjøret til mekling. Fagforbundets forhandlingsleder Ingunn Reistad Jacobsen sier at det er gode tider for bransjen, men at lønna har hengt etter de siste årene.

(NTB)

NTB

EU-forskere: Elleve måneder på rad med rekordhøye globale temperaturer

Varmerekorder kommer fortsatt på løpende bånd mange steder i verden. April var den ellevte måneden på rad med rekordhøye globale temperaturer, ifølge forskere.

De nye tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S ble offentliggjort i natt. Gjennomsnittstemperaturen på jorda i forrige måned lå 0,14 grader over forrige april-rekord fra 2016, ifølge beregningene.

EU-forskerne konstaterer at april var den ellevte måneden på rad med rekordhøy global snittemperatur for den respektive måneden. I Europa var det særlig øst på kontinentet det var uvanlig varmt i april. I Norden og på Island var det tvert imot kaldere enn normalt.

(NTB)

NTB

Statens inntekter fra trafikkbøter har økt betraktelig

I 2023 økte bøtesatsene for fartslovbrudd, og de siste årene har statens inntekter fra trafikkbøter økt betraktelig. Her fra justisminister Emilie Enger Mehls (Sp) besøk i Holmestrand i 2022. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Foto: Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Statens inntekter fra trafikkbøter i 2023 var på 1,1 milliarder kroner. Det er nesten 170 millioner mer enn i 2021.

I prosent var økningen på 18,2 prosent, skriver VG.

Økt oppetid på fotobokser og høyere bøtesatser er en stor del av årsaken, ifølge avisen. I 2023 kom 379 millioner inn fra fotobokser, mot 223 millioner i 2021.

– Et tilstrekkelig høyt nivå på reaksjoner som bidrar til at flere overholder reglene er derfor positivt for trafikksikkerheten, sier statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet.

Fotoboksene har en oppetid på rundt 90 prosent. I 2023 kontrollerte de over 288 millioner kjøretøy, 18 prosent flere enn i 2021.

NTB

Enighet i sokkeloppgjøret seks timer på overtid

Over seks timer på overtid ble det omsider oppnådd enighet i årets sokkelforhandlinger Foto: Helge Hansen / NTB Foto: Foto: Helge Hansen / NTB

Over seks timer på overtid ble det omsider oppnådd enighet i årets sokkelforhandlinger mellom Offshore Norge og de tre forbundene IE &, Safe og Lederne.

Enigheten går blant annet ut på at satsene i lønnsmatrisen økes med 44.000 kroner fra 1. juni, inklusiv sokkelkompensasjon og feriepenger. Enigheten ble oppnådd tidlig onsdag morgen.

– Vi er fornøyd med å få gjennomslag for kravet vårt om et solid økonomisk oppgjør for sokkelansatte, samtidig som vi har fått på plass en rekke viktige endringer og tillegg i overenskomstene, sier nestleder Lill-Heidi Bakkerud i IE & i en pressemelding.

Også forbundet Lederne sier de er fornøyd med enigheten i årets hovedoppgjør.

– Vi sørger for økt kjøpekraft, og ikke reallønnsnedgang blant våre medlemmer, sier forbundsleder Audun Ingvartsen.

Oppgjøret er i tråd med rammen som ble avtalt sentralt tidligere i vår.

– Vi har strukket oss langt i forhandlingene, samtidig som vi har vært nødt til å forholde oss til rammen som ble gitt i frontfaget tidligere i vår. Det har gjort forhandlingene krevende, sier forhandlingsleder Elisabeth Brattebø Fenne i Offshore Norge, som understreker at de også er fornøyd med avtalen som er inngått.

Forhandlingene på sokkelavtalen ble gjennomført med fagforeningene som er omfattet av Sokkelavtalene; Lederne, SAFE og Industri Energi. Sokkeloppgjøret omfatter over 4000 medlemmer som jobber på faste offshoreinstallasjoner.

Jenny Ovlien Frisholm

Stoppet mistenkt for ruskjøring

En mann i 30-årene ble tirsdag kveld stoppet av politiet mens han kjørte uten førerkort i Mandal. Politiet mistenker ruskjøring og har anmeldt forholdet.

NTB

Partene i jordbruksoppgjøret går til forhandlinger

Leder for Norges Bondelag, Bjørn Gimming, mener inntektsgapet for norske bønder må tettes raskere enn det staten legger opp til i sitt tilbud. Her under en markering med Norges Bondelag utenfor Stortinget i april. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Jordbrukets forhandlingsutvalg har gitt beskjed til staten om at de går til forhandlinger om en jordbruksavtale. Fristen for å komme til enighet er 16. mai.

Tilbudet som staten leverte mandag denne uken, ligger betydelig under kravet fra jordbruket.

Bøndene la fram et krav på til sammen 3,9 milliarder kroner, som skal utgjøre en samlet inntektsvekst på nesten 83.000 koner per årsverk.

Staten var villig til å tilby 2,62 milliarder kroner. Det skal utgjøre en inntektsvekst på rundt 70.000 kroner per årsverk, samt en reduksjon i inntektsgapet med 45.000 kroner per årsverk.

– Tilbudet svarer ikke ut Stortingets nylige marsjordre om økt selvforsyning, sa Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, etter å ha mottatt statens tilbud.

Det siste døgnet har Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag sine forhandlingsutvalg gått nøye gjennom statens tilbud. I en pressemelding skriver bondelaget at de går til forhandlingene med sikte på å finne gode løsninger.

NTB

Hundretusener av sommerferier kan spoleres av mulig pilotstreik

Parkerte Norwegian-fly kan bli en realitet i sommer om ikke pilotene kommer til enighet med Norwegian i lønnsoppgjøret. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB

Forhandlingene mellom Norwegian og flere av deres piloter er allerede på overtid. Skulle de ikke komme i mål kan flyene stå på bakken i sommer.

– Det er den norske forhandlingsmodellen, og selvfølgelig kan vi ende der. Men vi er i dialog, og vi ønsker å finne en løsning, sier Alf Hansen, som representerer Norwegians piloter basert i Norge til E24.

Lederen for Norwegian Pilot Union forteller at de er i dialog med Norwegian og at han håper de kommer i mål.

Forhandlingene er på overtid, men det er ikke satt noen forhandlingsfrist. Dermed kan det i verste fall ende med pilotstreik i den mest travle perioden, sommerferien.

– Vi både håper og tror vi at vi skal kunne komme til enighet med pilotene, slik vi nylig har gjort i Spania og Danmark, forteller Norwegians kommunikasjonsdirektør, Esben Tuman, til avisen.

Pilotenes forhandlingsleder understreker at de ikke ønsker å skade passasjerene.

– Uansett tid på året flyr vi mange mennesker, så det er ikke et strategisk valg at dette pågår nå, det er fordi selskapet har vært opptatt, sier til E24.

Næringslivsavisen skriver at Norwegian allerede har solgt over 300.000 flere billetter til årets sommersesong enn i fjor.